De stem van hun lichaam

Streekkrant de Streekkrant

Koos van der Goot – ‘De stem van hun lichaam’
Krachtig met je ziekte omgaan

BRILTIL- Droevige verhalen, maar toch de kracht van de overwinning, onderstreept door een vrolijke lay-out. De eerste indruk van het boek ‘De stem van hun lichaam’ geschreven, vormgegeven en een groot deel van de foto`s gemaakt door Marlies Bosch. Het boek gaat over borstkanker en heeft twee hoofddoelen. Je kunt er kracht uit putten als je zelf met de ziekte te maken krijgt, maar voor de omgeving van deze mensen is het ook belangrijk om een beeld te krijgen, want hoe reageer je op iemand die je vertelt dat-ie ziek is. ‘Je ziet wel dat mensen je ontlopen, omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.’ In het boek gaat het vaak over intuïtie, mensen die eigenlijk van te voeren wel voelden dat er iets niet goed was in hun lichaam en mensen die door de ziekte dit gevoel ontwikkelden. Door de ervaringen van sommige mensen bevat het boek een aantal tips voor mensen die twijfelen aan hun lichaam. Door de gedeelde ervaringen in het boek dekt de titel ‘De stem van hun lichaam’ de lading.

‘Ik wilde in mijn boek alle kanten belichten’, vertelt Bosch. In veertig interviews is dit goed gelukt. Verschillende mensen met de ziekte, zowel mannen als vrouwen. ‘Mannen kunnen de ziekte ook krijgen. Niet zo vaak als vrouwen, maar als ze het hebben is het vaak heftiger’. Bosch is drie jaar met het boek bezig geweest, dus er staan ook interviews in met mensen die inmiddels al overleden zijn. Van één vrouw die aan de ziekte overleed staat er een interview met de partner in het boek. Dit interview is nadien gehouden, zeer emotioneel. Wat Bosch zelf raakte waren de jonge vrouwen die ziek waren. ‘Ik ben zelf erg ziek geweest, maar kon met de gevolgen leven. Ik ben toch al wat ouder. Maar een interview met een 21jarige vrouw die de ziekte had, ja , dat is anders’. Verder vind je interviews met zorgverleners, onder andere twee vrouwen die zelf ook borstkanker hebben gehad. Wat in het boek opvalt, is dat velen krachtiger uit de strijd zijn gekomen. ‘Een belichting wat voor positieve invloed het kan hebben’.

De kracht die uit het boek naar voren komt, heeft alles te maken met de mensen die aan het boek meewerkten. Bosch had al eerder het boek ‘Het leven van mijn borsten’ vervaardigd. Een boek over haarzelf met voornamelijk fotomateriaal, toch wilde ze een boek schrijven met meerdere aspecten. Niet alleen vanuit zichzelf. Ze had nog niet voor ogen hoe het zou worden, maar via de media deed ze een oproep aan mensen die over dit onderwerp geinterviewd wilden worden. Er kwamen honderden reacties binnen, maar hier begint al een soort zelfselectie. ‘Alleen krachtige mensen reageren hierop. Zo neemt de kracht de boventoon in mijn boek. Dus de mensen waar het boek echt voor bestemd is, werkten niet mee aan het boek’. Als deze mensen kracht uit het boek kunnen halen is Bosch haar doel bereikt.

Als er één plek is, waar zowel mensen met de ziekte als mensen uit de naaste omgeving goede ondersteuning krijgen, is dat wel bij Het Behouden Huys. Een aantal van de geinterviewden in het boek hebben dit zeker zo ervaren. Vandaar dat het boek hier een paar weken geleden gepresenteerd is. Het boek is te koop bij Boekhandel Schoelier in Zuidhorn en ook te bestellen bij andere boekhandels. Een goedkoop boek, vanwege de ideële motieven om het boek uit te geven. ‘Het boek moet gewoon iedereen helpen die op een of andere manier met borstkanker te maken heeft.’

Mammazone BVN