Bijzonder kunstwerk van 3 vrouwelijke kunstenaars

Poster Zustertje

In november a.s. vinden drie uitvoeringen plaats van het kunstwerk ?Ik hurk bij je, zustertje?, een gedichtencyclus van Willemien Gerstenhauer, op muziek gezet door Renilde Duif, omlijst door een creatief beeldverhaal van Marlies Bosch.
Het muzikale gedeelte wordt uitgevoerd door een vrouwenkoor met altsoliste, 4 cellisten, een harp en panfluit.

?

7 november: Cultureel Centrum, Jellemaweg 3, 9801 CG Zuidhorn.
15 november: Pelstergasthuis, Pelsterstraat 43, 9711 KJ Groningen
22 november: ?Rondom Zorg?, voormalige Baptistenkerk, Trompstraat 4a, 8921 GH Leeuwarden.

Willemien Gerstenhauer (pseudoniem van Wil Sillevis) woonde en werkte een belangrijk deel van haar leven in Eppenhuizen (Groningen). Zij was creatief bezig op meerdere gebieden, waaronder de dichtkunst. De gedichtencyclus Ik Hurk bij je, Zustertje schreef zij naar aanleiding van een krantenbericht. Het ging over een gruwelijke verminking in Latijns Amerika: een jonge vrouw wordt (mishandeld, verkracht en vermoord) gevonden met het hoofd van haar geliefde in haar schoot.

Renilde Duif is componist en is sinds 1994 woonachtig in Enumatil, gemeente Leek. Zij zette de elfdelige cyclus op muziek voor vierstemmig vrouwenkoor, 4 cellisten, harp en panfluit. Zij studeerde af aan het Brabants conservatorium en kreeg daarna compositielessen. Sinds 1985 is haar componeerstijl uitgegroeid tot een eigenzinnige, waarin zij zich niet conformeert aan de eigentijdse atonale componeerstijlen. Haar composities roepen op schilderachtige wijze de (vaak dramatische) sfeer op die in de gedichten beschreven wordt. Zij heeft al meer dan zestig composities op haar naam staan.

Marlies Bosch is fotograaf en journalist en woont in Briltil (gemeente Zuidhorn). Sinds 1995?exposeert zij vooral met foto?s van Tibetaans Boeddhistische nonnen, levend in Ladakh. Zij richt haar aandacht vooral op de positie van vrouwen en gezondheid. Zij is fotograaf voor het Bisdom Groningen-Leeuwarden. In het beeldmateriaal dat zij maakte over het leven en werken van Willemien Gerstenhauer heeft zij zich laten inspireren door de gedichten, het huis en het gedachtegoed van de dichteres.

Door het tonen van de beelden in het voorprogramma wordt een impressie van het leven van de dichteres gegeven. Tevens zal de gedichtencyclus worden voorgedragen. Het koor en de instrumentalisten, die deze cyclus gaan uitvoeren, zijn leden van een projectensemble uit de regio dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld is uit betere amateurs. De altsolisten zijn Femke de Boer en Annelies Volmer. De panfluitiste is Rachel Munneke, winnares van het Prinses Christinaconcours 2008 en de harpiste is Nienke van Leijden. Het geheel staat o.l.v. de componiste Renilde Duif.

Een bijzonder project dat gedragen wordt door 3 Groningse kunstenaressen en uitgevoerd door musici uit de regio. Het schrijversaandeel wordt geschonken aan Amnesty International.