Marlies Bosch in Documentaire: “Vrouwenhulpverlening: ontdekken en vernieuwen”

25 Jaar Vrouwenhulpverlening: IIAV is nu: Aletta

Symposium IIAV in Amsterdam op 25 september 2008

Het Internationaal Archief van de Vrouwenbeweging, het IIAV, heeft zich tot taak gesteld om te inventariseren wat er op het gebied van de Vrouwenhulpverlening aanwezig is aan documentatie materiaal. Zij heeft Grietje Keller en Josien Pietersen de opdracht gegeven een start te maken met het filmen van de geschiedenissen van vrouwen die daar een prominente rol in hebben gespeeld, in de vorm van het bekende ‘oral history’, een video verslag.

Op 25 september werd tijdens het symposium het startschot gegeven met de presentatie van het boek ’25 jaar Vrouwenhulpverlening’, onder redactie van Janneke van Mens-Verhulst en Berteke Waakdijk. Ook werd de documentaire “Vrouwenhulpverlening: ontdekken en vernieuwen” vertoond, die uit de interviews met negen vrouwen is samengesteld. Klein fragment:


Deze documentaire schetst een raak en vaak ook humoristisch beeld van de oorsprong en geschiedenis van de Vrouwenhulpverlening, van dolle Mina’s, praatgroepen, en zelfhulporganisaties, tot en met de professionalisering in een feministische opgezette huisartsenpraktijk, Aletta. De film werd gelardeerd met foto’s en vaak ontroerende en humoristische filmfragmenten uit de begintijd van de tweede emancipatiegolf.

Marlies Bosch speelt een rol in deze film, omdat zij vanaf 1987 betrokken was bij de zelfhulpzorg voor vrouwen met gynaecologische klachten, en zelf een fotoboek maakte over haar eigen baarmoederoperatie. Haar interview en die van alle andere vrouwen, zoals o.a. Gunilla Kleiverda, Riekje Kok.

Nelleke Nicolai is integraal te zien op de geheel nieuwe website, ontwikkeld door de IT afdeling van de Universiteit van Twente. De website is doorzoekbaar op allerlei termen die in de gezondheid van vrouwen een rol spelen, waardoor u kriskras door de geschiedenis heen kunt surfen, en verhalen kunt vergelijken.

Bovenstaande schuingedrukte informatie is niet meer terug te vinden.

Fotoalbum: Vrouwenhulpverlening