Fotoboek Licht in Ladakh

Licht in Ladakh

Licht in Ladakh

Artikel – Dagblad van het Noorden, fotograaf – Kees van de Veen
door – Annemarie Hommes

Dit boek vol boeddhistische nonnen gaat over alle vrouwen. Op het moment dat Marlies Bosch (journalist en fotograaf) en Marlijn Nijboer (tekstschrijver) het erover eens waren dat ze ooit wel eens wilden samenwerken, deed de kans daartoe zich voor. Het resultaat is het boek Licht in Ladakh.

Kracht van nonnen

Marlijn Nijboer (links) en Marlies Bosch maakten samen een boek vol foto’s, gedichten en overpeinzingen over nonnen in India.

Zuidhorn

Verschillende ’toevallige’ ontmoetingen tussen journalist en fotograaf Marlies Bosch uit Briltil en tekstschrijver Marlijn Nijboer uit Zuidhorn hebben geresulteerd in het boek Licht in Ladakh. De inhoud bestaat uit foto’s van boeddhistische nonnen in het Indiase Ladakh. Door de gedichten en overpeinzingen van Nijboer erbij, is het boek een kunstwerk geworden dat over alle vrouwen gaat. En is het dus voor iedereen interessant om te lezen.

Ook voor mannen! “Want”, vertelt Nijboer, “ik vertelde aan een mannelijke collega dat veel mensen het naast hun bed hebben liggen. En toen vertelde die collega, weliswaar met rode wangen- dat dat ook voor hem geldt.”

Bosch komt al elf jaar in Ladakh. Vanaf de allereerste ontmoeting werd ze gegrepen door de kracht die de boeddhistische nonnen uitstralen. Ze voelt zich met hen verbonden. “Ze vinden het niet vreemd dat ik daar ben. Ik ben er als een vlieg aan de muur.”

Haar uitgever moedigde haar aan iets te doen met de nonnen. “Hij kwam langs om idee?n voor een van mijn boeken te bespreken op een moment dat de kamer vol stond met foto’s van de nonnen voor een expositie in Gouda. ‘Hier moet een boek van komen’, riep hij.”

Bosch wilde meer dan alleen een fotoboek. De naam Nijboer kwam meteen in haar op toen ze nadacht over wie voor toegevoegde waarde moest gaan zorgen. “We hadden elkaar kort daarvoor ontmoet en over een eventuele samenwerking gefilosofeerd”, verklaart Bosch.

Nijboer was er meteen voor te porren. Hoewel ze voor haar gevoel totaal niets van boeddhisme afwist. Daar kwam nog bij dat ze slechts twee weken de tijd had om gedichten bij de foto’s te schrijven omdat het eerste exemplaar in november klaar moest zijn. Toen werd in Haastrecht een Ladakh-festival gehouden.

Bosch praatte haar in een middag bij over Ladakh en vertrok daarna naar Amerika. “Toen ben ik gewoon begonnen”, zegt Nijboer. Via internet vond ze informatie over het boeddhisme. Het proces dat Nijboer bij het schrijven doormaakte, is terug te vinden in het boek. Op de eerste bladzijden staan gedichten waaruit je kunt opmaken dat Nijboer haar best doet om de gevonden informatie over het boeddhisme erin te verwerken. Dat verandert als je toe bent aan de portretten van twee oude nonnen.

Nijboer: “Ik wilde hun levensverhaal in een gedicht vatten, maar ze hebben beiden ongeveer dezelfde levensloop. Toen ben ik ?cht naar ze gaan kijken, zoals ik anders ook te werk ga. Ik probeerde tot op de ziel te komen. En toen kwamen de woorden als vanzelf.”

Deze kentering zet zich door in de rest van het boek. De lezer ziet de gedichten veranderen in overpeinzingen en de portretten in bewegende beelden. Kortom, er zit een ontwikkeling in het boek. Zoals het leven zelf. Nijboer weet het: “Mijn leven is door het schrijven van de teksten veranderd. Door bij wijze van spreken in de nonnen te kruipen, ben ik dichter bij mezelf gekomen.”

Annemarie Hommes

Meer informatie vind u op de websites: www.ladakhnuns.com en http://www.taalstudiomarlijnnijboer.nl/

Het boek Licht in Ladakh kost ? 10,00

Een setje van 9 kaarten met foto’s en gedichten uit het boek: ? 5,00

Het boek en de kaarten zijn te bestellen via de website van de ladakhnuns. De opbrengst gaat naar de nonnen in Ladakh.