C.V. Marlies Bosch

Geboren: Amsterdam 14-11-1942

Marlies Bosch is een fotograaf, vormgever, filmer en journalist, gespecialiseerd in vrouwen en gezondheidsonderwerpen. Ze werkt als een freelancejournalist voor een aantal tijdschriften en kranten. Haar expertise is gebaseerd op haar eigen ervaringen met- en opleiding in vrouwenstudies en op trainingen en workshops die zij heeft gegeven over vrouwen en leiderschap en vrouw en gezondheid in binnen- en buitenland. Zij exposeert met foto’s van voornamelijk Boeddhistische nonnen en landschappen van Ladakh (NW India) in binnen- en buitenland. Ze is ingeschreven bij het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) Groningen.

Marlies Bosch gebruikt haar reizen als bron voor haar fotoseries over onderwerpen zoals emancipatie, onderwijs en gezondheid.

 • Van 1963 – 1970 onderwijzeres lagere scholen, o.a. in Amsterdam en Venezuela, daarna lerares op Huishoudschool en Mavo. Van 1976 – 1987 onderwijzeres in Kanaalstreek.
 • Ze is (vanaf 1987-heden) vicevoorzitter/secretaris en PR medewerkster van de Stichting Bekkenbodem4All (B4A), voorheen van Patiëntenorganisatie Gynaecologie Nederland (PGN) en werkt als zodanig nauw samen met de NVOG en NHG en anders artsen en ziekenhuizen om de voorlichting over gynaecologische/bekkenbodemproblemen aan mannen, vrouwen en kinderen te verbeteren. Ze houdt zich bezig met het becommentariëren van Richtlijnen, Standaarden en Protocollen en wetenschappelijke onderzoeken op het bekkenbodem gebied.
 • Ze is sinds 1987-heden fotograaf/redacteur/journalist voor het Bisdom Groningen-Leeuwarden
 • Schrijver van vele artikelen voor diverse dag-weekbladen en tijdschriften.
 • Ze is sinds 2003- heden secretaris/oprichter en PR medewerkster van de Stichting Dutch Foundation for Ladakhi Nuns, die zich inzet om het onderwijs/zelfredzaamheid en de gezondheid van Tibetaans Boeddhistische nonnen in Ladakh (voormalig Tibet) te verbeteren.
 • Ze blies in 2003 de Stichting Uit de Kunst Zuidhorn nieuw leven in, en was PR medewerkster voor het bestuur van Uit de Kunst Zuidhorn.
 • Ze is kunstenaar, exposeert regelmatig in diverse galeries.
 • Ze zit sinds 2022 in het bestuur van Feest van de Geest.

Ze verzorgt lezingen over de situatie van nonnen Ladakh en gezondheidzorg. In Op 7 oktober 2007 verscheen haar boek, de stem van hun lichaam met daarin 40 interviews met (3) mannen en vrouwen met borstkanker, een aantal partners, kinderen en artsen. Ook staan er interviews in met de oprichter van het Helen Dowling Instituut, professor Marco de Vries en met de publiciste Karin Spaink.

In 2006 kwam het fotoboek licht in ladakh uit, (met gedichten van Marlijn Nijboer) eveneens uitgegeven door Hanzedruk BV.

In 2005 verscheen haar fotoboek over haar ervaringen met borstkanker: het leven van mijn borsten bij Uitgeverij Hanzedruk B.V. in Bolsward.

Tot 2002 was Bosch eveneens keramist, exposeerde met haar werken in diverse galeries en verkocht bijna alles wat ze heeft gemaakt. In 2002 was zij gedwongen deze kunstvorm op te geven door lymfe oedeem na een borstkanker operatie.

Verder:

 • 2013: Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van burgemeester Bert Swart
 • 2011: Bonnifatius penning Bisdom Groningen – Leeuwarden voor 25 jaar activiteiten
 • 2001 – 2006: Workshops in vrouwen gevangenis York C.I. in Connecticut, VS. Thema’s: Overcoming Obstacles, Forgiveness and Guilt en meditatie
 • 2001 – 2004: Trainingen aan Vrouwencentrum Belgrado: Vrouwenzelfhulp en leiderschap en het schrijven van een handleiding voor het opzetten van zelfhulpgroepen in voormalig Joegoslavië. (Zelfstandig en met Gerda Aarnink i.o.v. Admira (Transact), Utrecht)
 • 1993 – 1995: Secretaris Werkgroep ‘Integratie Ervaringsdeskundigheid in de reguliere zorg’ in opdracht van Ministerie VWS (Minister Els Borst)

Opleidingen:

 • 1980 – 1985 : Keramiek opleidingen met Toos Hagenaar en Johan Broekema
 • 1967 – 1970 : Fotovakschool, den Haag: Fotojournalistiek en Vakfotografie
 • 1957 – 1962 : Kweekschool, Nijmegen (met Hoofdakte)