Het leven van mijn borsten

Het leven van mijn borsten

Het is een vreemde samenloop van omstandigheden. Pas na de diagnose ‘borstkanker’, in december 2001, werd ik me ervan bewust dat ik het leven van mijn borsten uitgebreid had gedocumenteerd.

Bekijk een selectie van de tekst en foto’s uit het boek “Het leven van mijn borsten”

Ik ben fotograaf vanaf mijn 25e levensjaar. Vanaf het moment dat ik wist wat mijn borsten voor me betekenden, heb ik er beelden van gemaakt. Dat proces zette zich onverminderd voort toen ik wist dat ik een van beiden op korte termijn zou moeten missen.

Het leven van mijn borsten

Als een hommage aan de borst waaraan ik zoveel plezier had beleefd, maakte ik opnamen van haar aan de vooravond van de ingreep. Ik volgde het genezings-proces met mijn digitale camera. Uit voorzorg, nadat ik tien jaar geleden al een operatie aan mijn rechterborst had ondergaan, ging ook zij verdwijnen. Ik liet me overhalen tot het plaatsen van kleine saline implantaten, maar mijn lijf accepteerde ze niet en opgelucht liet ik ze na een aantal fikse ontstekingen verwijderen. Ook dat proces heb ik gedocumenteerd. Ik heb geprobeerd er geen rauwe medische plaatjes van te maken, maar foto’s waar we zonder afschuw naar kunnen kijken.

‘het leven van mijn borsten’ is een fotoboek, waarmee ik het taboe rond borstkanker-in-beeld, de tendens om het gemis van een of beide borsten onzichtbaar te maken door prothesen en implantaten, wil doorbreken. Daarnaast zou het goed zijn om een discussie op gang te brengen tussen behandelaars enerzijds en vrouwen met borstkanker anderzijds over de behandeling, hormoongebruik, prothesen en operatietechnieken.

Met dit boek wil ik laten zien dat, hoewel het hebben van borsten heerlijk is, er ook prima te leven is als je ze door noodzaak moet missen. Ik leef!

Marlies Bosch

Klik op pagina 2 om het fotoboek in te zien.